Rozhovor mesiaca - upútavka

O každodenných problémoch žien - či už známych alebo neznámych sme sa tento týždeň zhovárali s moderátorkou
Andreou Vadkerti

 

» prečítať rozhovor «

rýchla pomoc

Máte podozrenie, že vás trápi práve kvasinková infekcia? Prečítajte si, aké sú príznaky, dôvody vzniku a hlavne spôsoby liečby kvasinkovej infekcie

 

»liečba kvasinkovej infekcie«

Časté otázky

E-mail
Dobry den.Chcela by som sa sýitať aky liek si mam pýtať v lekárni,ak mám slabe scervenanie a svrbenie posvy.Uz raz som mala mykozu a bojim sa aby sa mi to nevratilo.Dakujem za odpoved
Popisované príznaky svedčia pre kvasinkový zápal pošvy. V lekárni vám predajú pravdepodobne len Canesten krém, ktorý nie je viazaný na lekársky predpis. Ostatné lieky sú viazané na recept, preto budete musieť navštíviť gynekológa.

Dobrý deň ! Chcela by som sa opytat ,som asi 4dni pred menstruaciou a mala som jemne ruzovkasty vytok ,dnes uz dokonca aj taky krvavy , a citim jemne svrbenie ,mozu to byt kvasinky ? alebo niaka mykoza ? za odpoved dakujem !! 

Kvasinky a mykóza sú dva výrazy pre tú istú diagnózu.  Zájdite za gynekológom, aby vám dal liečbu. Počas menštruácie je vhodný jednorazový krém, ktorý prilnie na sliznicu aj počas menštruácie a dá sa teda aplikovať aj počas menštruácie.

Dobrý deň. Mám 24 rokov a za sebou v období pol roka tretí zápal maternice a vaječníkov. Naposledy som bola pred mesiacom preliečená antibiotikami a znovu je to tu. Myslím si, že to nie je normálne. Mám stáleho partnera, dodržiavam intímnu hygienu, dávam na seba pozor. Môže s tým súvisieť aj bolesť bradaviek a prsníkov? Poraďte mi prosím, čo mám robiť.

Bolesti prsníkov a bradaviek nesúvisia so zápalom maternice, ale príčinou by mohla byť zvýšená hladina hormónu prolaktín. Preto by ste mali ísť ku gynekológovi, aby vám dal odobrať krv na vyšetrenie hladiny tohto hormónu a aby vás poslal na ultrazvukové vyšetrenie prsníkov. Ohľadne opakovaných zápalov maternice by ste mali absolvovať odber kultivácií na aeroby+anaeroby, ureaplazmy+mykoplazmy a chlamýdie, následne ešte imunologické vyšetrenie, či sa príčina neskrýva v oslabenej imunite. Podľa výsledkov je potrebné dať vám liečbu.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je potrebná prestávka v užívaní antikoncepcie. Už takmer štvrtý rok beriem tabletky Triquillar a nemala som s nimi zatiaľ žiadny problém, ale moja doktorka mi odporučila urobiť aspoň mesačnú pauzu a zmeniť druh antikoncepčných tabletiek. Je to zo zdravotného hľadiska potrebné? Na aký typ tabletiek by som mala prejsť, mám 22, stáleho prieteľa a pri menštruácii nemám žiadne ťažkosti? Obávam sa toho, že pri nových tabletkách sa obiavia aj nežiadúce účinky ako priberanie a časté bolesti hlavy. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

Katka Pokiaľ ste sledovaná počas užívania antikoncepcie, prestávku si robiť nemusíte. Lekárka vám chcela pravdepodobne navrhnúť modernejší typ antikoncepcie, voľbu však prenechám na ňu, lebo vás vyšetruje a pozná váš zdravotný stav.

Dobrý deň, potrebujem poradiť. plne dojcim a mam aj menzes.trochu nepravidelne.no teraz mi meska uz siesty den.som z toho dost nervozna.nemam antikoncepciu.mozem byt tehotna?alebo je priskoro sa stresovat?moze cyklus pri dojceny tak raplovat?dakujem

Cyklus počas dojčenia môže byť nepravidelný, ale ak ste mali pohlavný styk, počítajte aj s možnosťou gravidity. Ak si graviditu v súčasnosti neprajete, mali by ste zájsť za gynekológom, ktorý vám môže ponúknuť tabletkovú antikoncepciu vhodnú a bezpečnú počas dojčenia.

Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať kde by som mohla kúpiť ten jednorazový výrobok na liečbu kvasinkovej infekcie, chcela by som ho vyskúsať.Mám už dosť dlho problémy s kvasinkami a keď som si to prečítala tak zdá sa mi to byť dobré.
Ďakujem za odpoveď.

Je to krém, pri výrobe ktorého je použitá technológia vďaka čomu je jednorazový. Je viazaný na lekársky predpis. Pred jeho predpísaním by Vás mal gynekológ diagnostikovať, aby sa uistil o aký druh infekcie ide.

Dobry den, chcem sa spytat nieco k comu sa tu vobec nevyjadrujete ale dufam ze to nevadi. Mam 23 rokov, zatial som nemala pohlavny styk, ani som nikdy nenavstivila gynekologa. Ked som mala asi 10 rokov zistili mi toxoplazmozu. Viem ze je viac druhov a vobec netusim aku som mala, ale viem ze som mala uzliny na krku. Myslite ze by som mala kvoli tomu navstivit gynekologa alebo zatial nemusim? Dakujem

Kvôli toxoplazmóze nemusíte ísť ku gynekológovi. Pokiaľ viem, nejedná sa o viacero druhov, ale pôvodcom je Toxoplasmosis gondii. Ak máte ťažkosti, zájdite na infektológiu. Tam vám odoberú krv na hladiny protilátok, podľa ktorých sa zistí, či sa jedná o akútne prebiehajúce ochorenie, alebo o protilátky po prekonanej infekcii. Predpokladám, že budete mať protilátky po prekonanej infekcii, čo je veľmi dobre, lebo už nemôžete dostať akútnu infekciu počas gravidity.

 

Anketa

Pomohli Vám informácie na tejto stránke?